Tandoorikip I (Murgh tandoori)

Recipe detail

  •  

Ingredient list

8 kippenbouten
het sap van 2 citroenen
2 theelepels zout

Marinade:
10 kruidnagels
2 theelepels korianderzaad
2 theelepels komijnzaad
zaad van 10 kardemompeulen
2 middelgrote gehakte uien
4 gehakte teentjes knoflook
7 cm verse gemberwortel, geschild en gehakt
2 theelepels chilipoeder
2 theelepels versgemalen zwarte peper
1 1/2 theelepel kurkuma
3 1/2 dl yoghurt
oranje of rode voedselkleurstof (desgewenst)

Preparation

Trek het vel van de kippenbouten en gooi het weg. Was de bouten en dep ze droog met keukenpapier. Maak in elke bout diepe inkepingen met een scherp mes. Leg ze in een kom, bedruppel ze met citroensap, bestrooi met zout en wrijf ze goed in. Laat ze 1 uur afgedekt trekken op een koele plaats.

Voor de marinade: Spreid de kruidnagels, koriander, komijn en kardemom uit op een bakplaat en rooster ze 10-15 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven. Neem daarna uit de oven, laat afkoelen en maal alles grof in een vijzel. Doe de uien, knoflook en gember in een blender of keukenmachine en strooi er chilipoeder, peper en kurkuma over. Voeg de yoghurt toe en de geroosterde specerijen en zeef het citroensap van de bouten erbij. Draai tot een gladde marinade en geef die desgewenst een kleurtje.
Leg de bouten in een enkele laag in een braadslee en giet de marinade erover. Dek af en laat 24 uur marineren in de koelkast; keer de bouten nu en dan.
Schuif de slede in de oven en braad 20 minuten. Rooster de bouten daarna op de barbecue of onder de grill knapperig bruin.
De bouten kunnen ook koud worden geserveerd.

Notes

Tandoori-gerechten ontlenen hun naam aan de tandoor, een klei-oven waarin het wordt gekookt. Een tandoor behoort niet tot de normale Westerse keukenuitrusting, maar een combinatie van voorbraden in de oven en naroosteren boven houtskool geeft ook een heel acceptabel resultaat.
Hoewel traditioneel hele piepkuikens worden gebruikt voor Murgh tandoor, nemen we hier grote bouten omdat die gemakkelijker op de barbecue roosteren. Het fraaie van deze methode is, dat men de kip al uren van tevoren in de oven kan braden, in de koelkast bewaren en dan snel op de barbecue kan naroosteren.

Swadisth Bhojan - smakelijk eten - Bon appétit - Enjoy your meal