Rundergehakt met bitterpompoen (Kheema karela)

Recipe detail

  •  

Ingredient list

500 gr verse bitterpompoen (karela) of ± 250 gr uit blik
sap van 1 citroen
100 gr ghee
2 middelgrote gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
7 cm verse gemberwortel, geschild en in schijfjes
1 theelepel zout
1 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel gemalen komijn
750 gr rundergehakt
2 theelepels garam masala

Preparation

Was de pompoen, snijd de uiteinden af en verdeel hem in schijven van 1 cm. Leg ze in een kom en bedruppel ze met citroensap. (Laat bij pompoen in blik de pekel uitlekken, spoel af met koud water en laat weer uitlekken; spoel vooral geen zaden weg. Leg de pompoen in een kom en bedruppel met citroensap).
Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit de uien, knoflook en gember op een laag vuur in 2-3 minuten goudgeel en zacht. Voeg zout, peper, chilipoeder en komijn toe, roer goed en doe dan het gehakt erbij. Voeg op dit punt zo nodig wat water toe, zodat het mengsel niet aanbakt; de hoeveelheid hangt af van de vochtigheid van de uien en de vetheid van het gehakt. Roerbak het gehakt voortdurend tot het verkleurt.
Voeg de pompoen toe met citroensap. Temper het vuur en stoof 5-7 minuten zacht verder tot de pompoen zacht is' Bestrooi met garam masala, schep alles voorzichtig om en stoof nog 2 minuten.
Serveer het gerecht warm.

Notes

Bitterpompoen ziet er wat vreemd uit met zijn heldergroene, gerimpelde schil. Hij is bijna altijd verkrijgbaar in Aziatische, Turkse en Surinaamse toko's en op de markt in grote steden. Probeer het anders met verse courgettes of pompoen uit blik.

Swadisth Bhojan - smakelijk eten - Bon appétit - Enjoy your meal