Serveren van Indiase maaltijden :

Het is Hindoe-traditie om te serveren op een thali, een rond metalen blad of schotel. In sommige streken van Zuid-India eet men van bananebladeren.
Elk gerecht wordt kleine porties langs de rand van de thali geschikt. De gerechten kunnen zowel in kleine kommetjes als op een bord worden opgediend. Vanaf het midden van de Thali wordt alles gemengd, gecombineerd en gegeten.
In het Westen kan men een groot bord als een thali in delen: een bergje rijst in het midden en de gerechten in een kleurige ring eromheen.

Gangen:
Indiërs nemen niet traditioneel de ene gang na de andere, maar het is mogelijk om Indiaas eten met westerse gerechten te combineren. De Indiase snacks als samosa's ,pakoras en dosos, kunnen makkelijk als voorgerechten dienen.
De 'hoofdgang' kan daarna volgen met een selectie aan curries, tandoorischotels en gosht samen opgediend met diverse bijgerechten. Hierbij moet u rekening houden dat in India groenten gezien worden als hoofdgerecht en niet als bijgerecht.
De zoetigheden die in India de hele dag door gegeten worden, kunnen als dessert dienen.

Rijst en brood :
Koolhydraten in de vorm van rijst of brood vormen het hoofdbestanddeel van elke Indiase maaltijd. In India is het ongepast om tegelijk brood en rijst te eten. Brood wordt meer in het noorden gegeten waar op grote schaal tarwe wordt verbouwd, terwijl het zuiden zijn natte rijstvelden heeft. Bij het plannen van een Indiase maaltijd is rijst zeker de gemakkelijkste keuze. De meeste Indiase broodsoorten zijn alleen vers gebakken. Het is gebruikelijk om slechts weinig rijst midden op het bord te scheppen en vervolgens de andere gerechten eromheen te groeperen. Zodoende kan een gast bij elke hap van een gerecht een beetje rijst nemen.

Tandoor :

In het noorden van India en in Noord-Pakistan, heeft de tandoori-keuken eeuwenlang de toon aangegeven. De tandoor of klei-oven heeft een kegelvorm zoals een bijenkorf. Drie uur voor het bakken wordt de tandoor gestookt met houtskool tot de binnentemperatuur op schroeihitte is. Tandoorischotels dienen daarom snel gaar te zijn. Het vlees wordt in blokjes gesneden en gemarineerd, aan spiesjes geregen en in enkele minuten geroosterd.
Gevogelte wordt op dezelfde manier behandeld, in zijn geheel of in nette stukken verdeeld. Aangezien de tandoor een echte oven en niet slechts een houtskoolgrill is, kan men er als bijkomend voordeel gerezen brood in bakken. Gewoonlijk wordt Indiaas brood alleen van bloem en water op de bakplaat gebakken. Naan wordt echter op de binnenkant van de tandoor gebakken en is veel luchtiger dan de meeste soorten ongerezen brood.

Drank bij Indiaas eten :
Thee is de universele drank in India en wordt zoet en met melk geserveerd. Vaak wordt thee ook gekruid aangeboden. Lassi is een populaire yoghurtdrank die in zoete- en zoute vorm te koop is. Fruitlassis zijn lassis gemengd met banaan, papaja, ananas of welke exotische vrucht u maar wenst.
Andere populaire dranken zijn zoete mengsels op basis van essences, zoals van sandelhout en munt. Verder kunt u op straat ook vaak sap van suikerriet, en kokosnootsap drinken. Bij een Indiase maaltijd thuis zijn ijswater of gekoeld bier geschikt. Fijne wijnen passen er niet bij.

Bestek :

Door het hele Indiase subcontinent eet men traditioneel met de rechterhand. De linkerhand raakt het eten nooit aan. Deze wordt gebruikt voor sanitaire doeleinden, en wordt daarom als onrein beschouwd. Maar vandaag de dag eten veel Indiërs met bestek, zodat ook u gerust Indiaas eten met lepel en vork kunt serveren, althans bij de hoofdgang.