Gestoomde mosselen (Teesryo)

Recipe detail

  •  

Ingredient list

1 kg mosselen of venusschelpen
100 gr ghee
1 grote fijngehakte ui
2 fijngehakte teentjes knoflook
2 theelepels gedroogde kokos
2 theelepels zout
1 theelepel kurkuma
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel versgemalen zwarte peper
1 1/2 dl azijn
5 dl yoghurt
2 theelepels garam masala
sap van 2 citroenen

Preparation

Borstel de mosselen goed af onder koud stromend water en verwijder de baarden. Leg ze in een grote bak onder koud water en laat ze 20-30 minuten staan.
Smelt intussen de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook op een laag vuur in 4-5 minuten zacht. Voeg de gedroogde kokos, en het zout toe en bak verder tot de kokos bruin wordt. Voeg chilipoeder en peper toe, roer goed en bak het geheel nog 1 minuut.
Laat de mosselen uitlekken en gooi gapers weg alsook exemplaren die zich na een stevige tik niet sluiten. Voeg de azijn en de mosselen aan de pan toe, sluit deze goed af en draai het vuur hoog. Kook ± 5 minuten, al schuddend met de pan, tot de schelpen open staan. Neem de pan van het vuur.
Laat de mosselen aan hun ene schelp zitten en gooi de andere weg. Schik ze met de schelp onder in lagen in een warme schaal. Giet het kookvocht in een blender of keukenmachine.
Voeg yoghurt en garam masala toe en draai 1 minuut. Doe de saus terug in de pan en breng tot net tegen het kookpunt. Giet over de mosselen in de schaal en bedruppel met citroensap.

Notes

Traditioneel wordt dit gerecht gekookt van strandschelpen, maar het gaat even goed met mosselen.

Swadisth Bhojan - smakelijk eten - Bon appétit - Enjoy your meal