Hoppers

Recipe detail

  •  

Ingredient list

(20 stuks)

15 gr verse gist of 1 theelepel gedroogde gist
115 ml lauwwarm water
1 1/2 theelepel suiker
350 ml gemalen rijst (gekookte rijst zonder zout fijnstampen met een pureestamper of malen in de keukenmachine)
350 ml rijstebloem of gewone bloem
2 theelepels zout
450 ml gehakte kokos
570 ml hete melk
450 ml heet water

Preparation

Los de gist op in het warme water, voeg de suiker toe en laat het mengsel 10 minuten staan. Als de gist begint te schuimen/borrelen, is hij goed en kunt u doorgaan met de rest van het recept. Als er helemaal geen reactie komt, begin dan opnieuw met andere gist. Doe de gemalen rijst, de bloem en het zout in een grote kom.
Maak kokosmelk met zowel de melk als het water: doe de melk met de gehakte kokos in een pan, laat het op laag vuur 10 minuten trekken, giet het door een kaasdoek en vang het vocht op. Knijp de massa in de kaasdoek goed uit. Maak met het water en de kokosmassa uit de kaasdoek op gelijke wijze nog een hoeveelheid kokosmelk (dus deze keer op waterbasis) en houd beide soorten kokosmelk apart.
Voeg het gistmengsel aan de melk-kokosmelk toe en meng dit door de droge ingrediënten in de beslagkom tot aan glad, dik beslag. Laat dit een nacht staan, of zet de kom op een warme plaats tot het volume is verdubbeld (ongeveer 1 uur). Het beslag moet zo dik zijn, dat u het nog net kunt gieten, maar zo dun dat u er een pan zo dun mee kunt 'bekleden' dat u er bijna doorheen kunt kijken. Daarom moet u waarschijnlijk wat van de tweede kokosmelk (op waterbasis) toevoegen.
Het is moeilijk een richtlijn te geven voor de dikte van het beslag: oefening baart kunst! Bovendien hangt de extra toe te voegen hoeveelheid sterk af van het absorptievermogen van de bloem.
Verhit een pan op een laag vuur; wrijf de binnenkant in met een stukje keukenrol dat u eerst in wat olie heeft gedoopt. Giet een lepel beslag in de pan. Pak de pan onmiddellijk op en draai hem rond, zodat het beslag kan 'rondlopen' tot op tweederde van de hoogte van de pan. Leg een deksel op de pan en laat hem op een laag vuur ongeveer 5 minuten staan. Als de bovenste rand een blekig bruin kleurtje heeft gekregen, is de hopper klaar. Waar het beslag langs de wanden van de pan terug is gelopen naar de bodem, is dan een soort dikke bleke pannenkoek ontstaan; de opstaande rand is superdun en krokant. Haal de hopper met een schuimspaan uit de pan en leg hem op een (taart)rooster. Smeer de pan weer in met olie en bak de volgende hopper. Herhaal de hele procedure tot al het beslag op is.
Serveer de hoppers warm met sambalsaus en een willekeurig vlees-, vis- of chickencurrygerecht.

Notes

Eigenlijk heeft u een soort mini-wok nodig, diepte ± 4 cm en doorsnee 10-15 cm. Bij het bedekken van de pan met het deeg ontstaat dan een soort 'eetbaar schaaltje', een pannenkoek in de vorm van een min of meer halve bol. De pannen zijn voor iedere vakantieganger die naar Sri Lanka gaat overal op straat te verkrijgen voor nog geen 4 gulden, met een mooie houten steel en een speciaal hopperspateltje.

Deze specialiteit uit Sri Lanka wordt niet alleen als hoofdgerecht gegeten bij een avondmaaltijd, maar ook als ontbijt geserveerd. Het beleg bestaat dan uit suiker, (echte Engelse) jam of gewoon boter. Dwz voor de westerling; de Singalees doet er een zeer pittig groentemengsel in. Bij wijze van variatie kunt u er tijdens het bakken van de hopper een ei in doen dat dan wordt mee gebakken. laat de dooier zacht en u heeft een authentiek Singalees ontbijt.

Swadisth Bhojan - smakelijk eten - Bon appétit - Enjoy your meal