Rijst (Chawal)

Recipe detail

  •  

Ingredient list

100 gr langkorrelrijst (basmati of patna)
3 1/2 dl water
snuf zout
plukje saffraan (desgewenst)

Preparation

Was de rijst minstens 3 keer in schoon water (of vaker als het water troebel blijft). Laat uitlekken en zoek zo nodig de steentjes eruit.
Doe de rijst in een pan met dikke bodem en giet de afgemeten hoeveelheid water erbij; de rijst moet goed onder staan. Voeg zout toe, breng aan de kook en laat zonder deksel zachtjes koken tot de rijst gaar is. De kunst van goed rijst koken is niet gebonden aan een vaste kooktijd, maar u kunt beter regelmatig in enkele korrels bijten en stoppen met koken voordat hij te gaar wordt. De rijst is net goed als het binnenste van de korrel nog bijna hard is. Als er voor dit stadium te veel water is opgenomen, voeg dan wat extra, liefst kokend water toe. Giet de gare rijst af.
Rijst kleur en smaak geven: doe wat saffraan in een soepkom en giet er een laagje kokend water over. Laat 20 minuten trekken en zeef het saffraanwater bij de zacht kokende rijst. In plaats van met dure saffraan, kan men de rijst goedkoper kleuren - en tevens smaak geven - met kurkuma (zie Noot bij Saffraanrijst). Neem 1/4 theelepel kurkuma per 100 gr rijst en voeg aan het water toe tijdens het koken.

Swadisth Bhojan - smakelijk eten - Bon app├ętit - Enjoy your meal