Pappadums

Recipe detail

  •  

Ingredient list

500 gr rode linzen of linzenmeel (urhad)
4 1/2 theelepel zout
1 eetlepel bakpoeder
2 1/2 dl lauw water
± 50 gr ghee
2 theelepels zwarte peperkorrels
plantaardige olie om te bakken

Preparation

Maal hele linzen tot fijn meel in een blender of keukenmachine. Zeef het meel met zout en bakpoeder in een kom en voeg het lauwe water geleidelijk en al roerend toe tot een zeer stevig deeg is verkregen.
Laat de ghee zachtjes smelten. Kneed het deeg minstens 20 minuten; bedruppel het met voldoende gesmolten ghee, zodat het deeg niet aan de kom plakt. Kneus de peperkorrels, strooi ze over het deeg en kneed ze gelijkmatig erdoor.
Verdeel het deeg in 20 stukken ter grootte van een golfbal. Rol elk stuk zeer dun uit tot een cirkel van 15 cm. Stapel ze op elkaar met velletjes bakpapier ertussen. Droog ze 2-2 1/2 uur iets in een op 180 °C voorverwarmde oven. Bewaar ze luchtdicht, zo zijn ze nog enkele weken houdbaar.

Pappadums bakken: giet 3 cm olie in een diepe koekenpan met dikke bodem. Verhit flink tot een stukje pappadum erin meteen gaat sissen en drijven. Bak de pappadums per twee in de hete olie; draai ze 5-10 seconden met behulp van een schuimspaan en een bakspaan. Keer ze om en bak nog 5-10 seconden. Til ze uit de pan, laat ze erboven even uitdruipen en zet ze schuin achter elkaar weg (als in een toostrek) op een warme plaats om verder uit te druipen. Serveer pappadums liefst binnen het uur; u kunt ze echter weer knapperig maken in een hete oven.

Notes

Vrijwel alle Pappadums die men in het Westen eet, zijn uit India geïmporteerd. Goede zijn namelijk buitengewoon lastig te maken en de import is niet duur. Als u het echter zelf eens wilt proberen, dan is het bovenstaande recept snel en ongecompliceerd.

Swadisth Bhojan - smakelijk eten - Bon appétit - Enjoy your meal