Ongedesemd brood (Chapatti)

Recipe detail

  •  

Ingredient list

350 gr chapattimeel of volkorenmeel
3/4 theelepel zout
± 3 dl water

Preparation

Zeef in een kom het meel met het zout. Roer er geleidelijk het koude water door tot het een stevig deeg is.
Keer het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het glad en elastisch. Breek het in 8 of 10 stukken en vorm elk hiervan tot een bal. Rol elke bal uit tot een dikte van 3 mm.
Bestuif een niet ingevette stevige koekenpan of bakplaat (liefst gietijzer) met wat chapatti- of volkorenmeel. Verhit de pan op hoog vuur, voeg een chapatti toe en bak 3-4 minuten tot er blaren aan de oppervlakte verschijnen. Keer de chapatti en bak nog 3-4 minuten.
Neem de chapatti met spatels uit de pan en leg hem enkele tellen onder een voorverwarmde hete grill tot er zwarte blaren verschijnen en de chapatti opzwelt. Verpak de chapatti direct in een warme theedoek (om het vocht erin te houden) en leg hem in een mandje; bak intussen de andere chapatti's.
Serveer ze warm.

Notes

Chapatti's zijn het gemakkelijkst te bakken Indiase brood en ook de bekendste soort voor de meeste mensen. in feite zijn het platte ongerezen pannenkoeken van volkorenmeel, dat ata heet. Dit meel is verkrijgbaar bij Indiase/Surinaamse winkels en heet ook chapattimeel. Gebruik anders gewoon volkorenmeel.
Als u de gebakken chapatti's in een theedoek verpakt, kunt u ze tot 2 uur van tevoren bakken.

Swadisth Bhojan - smakelijk eten - Bon appétit - Enjoy your meal